“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

28 Μαρ 2010

Pochette, αυτή η μικρή άγνωστη


Από τη δεκαετία του 30 μέχρι σήμερα έχει ιδιαίτερη θέση στο αντρικό ντύσιμο και αποτελεί βασική ένδειξη κομψότητας. Οι Γάλλοι τη λένε Pochette, οι αγγλόφωνοι handkerchief και pocket square, εμείς μαντηλάκι.
 Η ύπαρξη της μικρής τσέπης στο ύψος του στήθους, στην αριστερή πλευρά του αντρικού σακακιού, δεν υπάρχει χωρίς λόγο ούτε για να βάζουμε τσιγάρα ή τα γυαλιά. Είναι αποκλειστικά για pochette.

Είναι γεγονός ότι πολύ λίγοι άντρες τα φοράνε, αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονα αυξητική τάση. Μεγάλος αριθμός φοβάται πως δεν θα το κάνει σωστά ενώ στα μάτια των λιγότερο εκλεπτυσμένων αντρών φαίνεται ως … ξιπασιά. Παρ’ όλα αυτά, ένα μικρό λευκό μαντηλάκι είναι ο γρηγορότερος και ο φτηνότερος τρόπος να κάνεις ένα μέτριο κοστούμι να δείχνει καλύτερο και ακριβότερο από ό,τι πραγματικά είναι.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς από τους βασικούς κανόνες για ασφαλή χρήση:


Βασικά θα πρέπει να φαίνεται ανέμελα τοποθετημένο και δεν θα πρέπει να τραβάει την προσοχή αλλά να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της συνολικής εικόνας.


Το άσπρο είναι μια βασική και ασφαλής επιλογή. Το τετράγωνο δίπλωμα (ονομάζεται tv fold ή ‘το δίπλωμα του αρχιτέκτονα’) είναι αυτό που αφήνει μια λεπτή άσπρη γραμμή να φαίνεται πάνω από το τσεπάκι και ήταν πολύ δημοφιλές τη δεκαετία του 50. Επανεμφανίστηκε ίσως λόγω της συχνής χρήσης του στην τηλεοπτική σειρά Mad men.




tv fold ή ‘το δίπλωμα του αρχιτέκτονα’

 Το μαντηλάκι από λινό είναι πιο επίσημο (σε μεγάλης κυκλοφορίας αντρικό ελληνικό περιοδικό διάβασα πρόσφατα ότι φοριέται το καλοκαίρι … καμία σχέση … εντελώς άσχετος ο κύριος που το έγραψε … και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί τα κάνουμε όλα λάθος) και αυτό γιατί συνδυάζεται καλύτερα, μέσω της αντίθεσης, με την μεταξωτή γραβάτα που είναι απαραίτητη στη βραδινή εμφάνιση. Αναλυτικότερα, αν φορέσουμε μεταξωτή γραβάτα και μεταξωτό μαντηλάκι υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση του ίδιου υλικού, το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί και ιδιαίτερα διακριτικό. Αντίθετα το μεταξωτό μαντηλάκι ταιριάζει καλύτερα είτε με τα πιο χοντρά υφάσματα όπως τα tweed σακάκια ή με κασμιρένιες γραβάτες.



Η knit tie συνδιάζεται άριστα με μεταξωτό μαντηλάκι λόγω της διαφορετικής υφής του ίδιου υλικού

Θα συνιστούσα επίσης το μεταξωτό pochette αντί γραβάτας σε περίπτωση που θέλουμε μια πιο χαλαρή εμφάνιση.




Ο chic-in-greek χωρίς γραβάτα αλλά με κίτρινο μεταξωτό μαντηλάκι με γκρι λεπτομέρειες

 Τα χρώματα της γραβάτας ή του πουκαμίσου καθορίζουν το χρώμα της pochette. Προσοχή όμως. Ποτέ το ίδιο χρώμα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το σετάκι γραβάτα – μαντηλάκι. Εκτός από το ότι δείχνει έλλειψη εκλέπτυνσης και γούστου, παρασύρει και εγκλωβίζει το βλέμμα του παρατηρητή και το αποτρέπει από το να συνεχίσει προς το πρόσωπο αυτού που τα φοράει, που είναι ο σκοπός των ενδυμάτων.

Ο Ευαγγελάτος είναι ένα κλασσικό παράδειγμα για το πως ΔΕΝ πρέπει να φοριέται μια pochette


Τόσα χρόνια στην τηλεόραση και δεν βρέθηκε κάποιος να του το πει; Τόσοι στυλίστες και ειδικοί που δουλεύουν στο κανάλι δεν μπόρεσαν να τον διορθώσουν; Απορίας άξιον!
... και εκεί που πιστεύεις ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, βλέπεις τον κ. Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου, όχι μόνο να συνδιάζει γραβάτα - μαντηλάκι, αλλά να τα ταιράζει και με το χρώμα του φορέματος της συζύγου!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν δείτε τέτοιου είδους συνδιασμούς σε κατάστημα ανδρικών ρούχων, αποχωρήστε διακριτικά. Είναι μια σαφής ένδειξη για το γούστου του εμπόρου και το γενικότερο ύφος της πραμάτειας του καταστήματος.

Η καλύτερη επιλογή είναι να ταιριάξουμε ένα από τα χρώματα της γραβάτας, το χρώμα της βάσης της ή μιας από της ρίγες ή τα σχέδια που έχει, ή ακόμα και να βρούμε κάποιο συμπληρωματικό ή κάποια άλλη απόχρωση των κυρίαρχων χρωμάτων. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να συνδιάσουμε το μαντηλάκι με τα χρώματα του πουκαμίσου.

 Το χρώμα της γραβάτας βρίσκεται σε λεπτομέρεια στο μαντηλάκι. Επίσης προσέξτε τι ωραία ταιριάζει το μεταξωτό μαντηλάκι με το tweed σακάκι και την κασμιρένια γραβάτα. Μίξη υλικών.



Το μαντηλάκι ταιριάζει με λεπτομέρεια της γραβάτας


 Όσον αφορά στην τοποθέτησή του υπάρχουν πολλοί τρόποι. Μια μικρή έρευνα στο internet θα σας δείξει διάφορους. Εγώ προτιμώ είτε το δίπλωμα Puff Pocket Square που βλέπουμε παρακάτω:












































είτε το δίπλωμα tv ή αρχιτέκτονα. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλεια διπλωμένα. Το αντίθετο μάλιστα. Χρειάζεται να δείχνουν ότι δεν έχετε περάσει ώρες για να προετοιμαστείτε (ασχέτως αν τελικά το κάνατε)


3 σχόλια:

Giannis είπε...

το μαντηλακι, αληθευει οτι το βγαζουμε απο το τσεπακι, μονο για να το προσφερουμε στην κυρια που συνοδευουμε?

chic in greek είπε...

Η pochette δεν χρησιμοποιείται εν είδει χαρτομάντηλου...
Είναι στη διακριτική σου ευχέρεια να έχεις λευκό μαντηλάκι (ή απλούστερα σήμερα, χαρτομάντηλα) σε εσωτερική τσέπη για τις dirty jobs.
Διότι σκέψου το κι έτσι: Pochette των 70 ή 100 ευρώ να πασαλειφθεί με μάσκαρα, ε όσο να΄ναι, πονάει η καρδιά σου!

Lopi είπε...

Με αφορμή το σχόλιο του Γιάννη και την απάντηση που του δόθηκε, να επισημάνω ότι το pochette, όπως άλλωστε και η γραβάτα και άλλες λεπτομέρειες του ανδρικού ντυσίματος, ξεκίνησαν με πρακτικό χαρακτήρα και κατέληξαν πολύ αργότερα να έχουν έναν αυστηρά διακοσμητικό ρόλο. Χαρακητριστικό παράδειγμα το ποστ που είχατε κάνει για τα working cuffs.