“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

11 Μαρ 2010

Οδηγίες προς παρφουμαριζόμενους

Έχετε αναρωτηθεί γιατί η μυρωδιά ενός αρώματος μπορεί να διαρκέσει ολόκληρη ημέρα, ενώ κάποιου άλλου εξαφανίζεται μετά από λίγες ώρες; Οι γυναίκες ίσως να γνωρίζουν περισσότερα πάνω στο θέμα εγώ όμως δηλώνω ευθαρσώς ότι τα έχω λίγο μπερδεμένα στο μυαλό μου. Μετά από μια μικρή έρευνα κατέληξα στα παρακάτω:

Υπάρχουν δύο παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ενός αρώματος. Ο ένας είναι η αλληλεπίδραση του συγκεκριμένου αρώματος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δέρματος αυτού που το χρησιμοποιεί. Εδώ δεν υπάρχει δυνατότητα δραστικής παρέμβασης, καθώς ο καθένας μας φοράει το ... πετσί που του χάρισε ο καλός θεούλης. 

Ο άλλος παράγοντας είναι το πόσο δυνατή είναι η βασική μυρωδιά (scent) του αρώματος που επιλέγουμε. Υπάρχουν πέντε τύποι αρωμάτων και η κύρια διαφορά τους έγκειται στο ποσοστό των αιθέριων ελαίων που περιέχουν, το οποίο καθορίζει, μεταξύ άλλων, τη διάρκεια του αρώματος:


Aftershave: Το λιγότερο δυνατό. Συνήθως περιέχει ποσοστό 1-3% αιθέριων ελαίων διαρκεί το πολύ 2 – 3 ώρες. Μπορεί να περιέχει συστατικά που καταπραΰνουν το ερεθισμένο δέρμα μετά το ξύρισμα.

Cologne: Με περιεκτικότητα σε έλαια 2-5% κρατάει περισσότερο από το aftershave, αλλά όχι πολύ περισσότερο, και συνιστάται να χρησιμοποιείται με τη μορφή σπρέι. Επίσης είναι καλύτερη για το δέρμα μετά το ξύρισμα από τις Eau de Toilette (EDT) και Eau de Parfum (EDP). Εδώ υπάρχει ένα λεπτό σημείο. Πολλά αρώματα αν και αναγράφουν Cologne είναι στην πραγματικότητα, με βάση τη σύστασή τους, Eau de Toilette’s. Πολλά, αλλά όχι όλα.

Eau de Toilette (EDT): Τα αρώματα αυτής της κατηγορίας είναι καλύτερα να μπαίνουν στα σημεία που υπάρχει ο σφυγμός (pulse points). Πολλοί συστήνουν να αποφεύγεται το πρόσωπο, κυρίως μετά το ξύρισμα, λόγω της μεγάλης συγκέντρωση σε αιθέρια ελαία η οποία φτάνει στο 4-8%. Η μυρωδιά τους διατηρείται για 6 – 8 ώρες.

Eau de Parfum (EDP): Επίσης αποδίδει καλύτερα όταν τοποθετείται στα σημεία που υπάρχει ο σφυγμός (pulse points). Η συγκέντρωση αιθέριων ελαίων φτάνει το 8 – 15%, πολλές φορές ακόμα περισσότερο, και διαρκούν όλη την ημέρα. Είναι πιο δύσκολο να βρεθούν και κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα.

Parfum: Ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Πολύ σπάνιο να βρεθεί στα αντρικά αρώματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: