“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

4 Μαρ 2010

Εlementary, Eύα!

Η υιοθέτηση total look οποιουδήποτε οίκου είναι, κατά κανόνα, ένδειξη έλλειψης φαντασίας. Είναι ένα κακώς εννοούμενο ενδυματολογικό ‘play safe’, που καταλήγει σε … play dull καθώς απουσιάζει η πεμπτουσία του στυλ: η προσωπικότητα! Ακόμη πιο πέρα, η επιλογή των πλέον αναγνωρίσιμων κομματιών κάθε συλλογής, υπαινίσσεται και μία ανασφάλεια, μία αγωνία αναγνώρισης status.
Εύα Καϊλή, βουλευτίνα, άξια εκπρόσωπος της chav subculture, με σετάκι στη Βουλή, εν ώρα άσκησης των βουλευτικών της καθηκόντων. (Τι να πει κανείς για το μήκος της φούστας; Το επόμενο που περιμένω είναι να βγάλει καμια "Κατερίνα" από την τσάντα της...)
Το χαρακτηριστικό καρό της Burberry, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά δημοφιλές και στην Ελλάδα. Σε αυθεντική ή μη εκδοχή- έχει φορεθεί από επωνύμους, κατοικίδια και αλλοδαπές οικιακές βοηθούς, κορίτσια της διπλανής πόρτας ακόμα και από τους παράνομους μικροπωλητές ‘μαϊμούδων’, που τη ‘στήνουν’ έξω από τον ΟΤΕ της Πατησίων ...


Η Βικτόρια Μπέκαμ με τσάντα Burberry. Αν τη δείτε ποτέ ντυμένη 'τραπεζομάντηλο κουζίνας με πετσέτες', σφυρίξτε μου κλέφτικα!

Τι τραβάς κι εσύ, φουκαριάρικο...

Η ευρεία διάδοση των προϊόντων Burberry –με τις ‘μαϊμούδες’ να συμβάλουν τα μέγιστα στο φαινόμενο- είχε ως αποτέλεσμα την ταύτιση της φίρμας στη Βρετανία με την ιδιότυπη υποκουλτούρα των "chav". Αρχικώς ο όρος "chav" χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει νεαρής ηλικίας άτομα, προερχόμενα από την εργατική τάξη, τα οποία επεδείκνυαν αντικοινωνική συμπεριφορά. Στη συνέχεια, όμως, μετεξελίχθηκε σημαίνοντας συγκεκριμένα ενδυματολογικά στυλ πχ των σκίνχεντ.

Σήμερα, όταν κάποιος κάνει λόγο για “chav” εννοεί την ευρεία κατανάλωση από τα λαϊκά στρώματα brand names, που άλλοτε αποτελούσαν προνόμιο των ανώτερων κοινωνικο-οικονομικών τάξεων.
H Burberry κατέβηκε εν ολίγοις στα πεζοδρόμια, αγαπητοί μου, εκπορνεύτηκε, έγινε ακόμη και … μπούργκα (βλ.φωτό κάτω) , και οι διευθύνοντες τον οίκο τρέχουν και δε φτάνουν να συμμαζέψουν την κατάσταση.

Το 2004, μάλιστα, σταμάτησαν εντελώς την παραγωγή του καπέλου τύπου jockey καθώς είχε γεμίσει η υφήλιος από δαύτα!


Εν κατακλείδι: Οταν διαθέτετε προσωπικότητα, πάψτε να "φοράτε" σετ με την προσωπικότητα κάποιου άλλου (του σχεδιαστή, εν προκειμένω).

2 σχόλια:

panos srpk είπε...

Να καποιος που κατσαδιαζει ανοιχτα τα Burberry! Εχω βαρεθει να βλεπω καποιο brand να γινεται καθολικη μοδα και οι περισσοτεροι να σκεφτονται "πρεπει να παρω το συγκεκριμενω για να με προσεξουν"
Η ιστορια με τα Burberry εχει παρατραβηξει! Προσωπικα βρισκω απειρως καλυτερα τα polo μπλουζακια τους με την λεπτομερια στον γιακα παρα καποιο total look πουκαμισο... [ειναι και κιτς!]

madame De Kourelle είπε...

Οι πινελιές δεν ενοχλούν. Οι 'στολές' όμως, ναι...