“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

19 Μαρ 2010

Κι όμως, είναι τσάντες!

Σε πρώτη ματιά, τις λες κιτς. Ψάχνοντας όμως ανάμεσα στα πολυτελή, αστραφτερά τσαντάκια της Ουγγαρέζας Τζούντιθ Λίμπερ (Judith Lieber ), βρίσκεις κομμάτια μοναδικά και διαχρονικά. Χρησιμοποιώντας πολυτελή υλικά όπως ο αιματίτης, τα κρύσταλλα, μαύρα διαμάντια κλπ. και δίνοντάς τους πρωτότυπες φόρμες (κοχύλι, κουνέλι, σκυλάκι τεριέ κλπ) η Λίμπερ κατάφερε να βάλει τις δημιουργίες της στο βεστιάριο αρκετών Πρώτων Κυριών, σε υψηλού κύρους μουσεία όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ή το Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου. Και για να μη τις θεωρήσετε, μετά απ’όλ’αυτά βαρύγδουπες ή ξεπερασμένες, σας πληροφορώ πως ένα συγκεκριμένο μοντέλο (cupcacke minaudiere) είχε περιληφθεί στην τηλεοπτική σειρά “Sex and the City”.
Οι minaudieres της Lieber συχνά ξεπερνούν σε τιμή τα 5.000 δολλάρια.

Το ροζ τσαντάκι προέκυψε μετά από συνεργασία με την "Hello Kitty". Τιμάται γύρω στα 4.000 δολλάρια!


Έτσι, για την ιστορία, αναφέρω ότι η Λίμπερ, γεννήθηκε στη Βουδαπέστη (1921) και Εβραία ούσα, κατόρθωσε να διαφύγει στην Ελβετία και να γλυτώσει έτσι από τους Ναζί. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1948, μετά από το γάμο της με τον αμερικανό στρατιώτη –και μετέπειτα εικαστικό Gerson –Gus- Leiber . Το 1963 κι αφού είχε εργαστεί στο χώρο της κατασκευής τσαντών για αρκετά χρόνια, ίδρυσε τη δική της εταιρία. Η φίρμα Judith Lieber διαθέτει μόνο 4 μπουτίκ κι αυτές βρίσκονται στις ΗΠΑ. H Lieber πούλησε την εταιρία της και αποσύρθηκε το 1998. Έχοντας παραδώσει όλο της το στοκ καθώς και τα σχέδια των δημιουργιών της στον αγοραστή, σήμερα, στα ενενήντα της, προσπαθεί να συγκεντρώσει κομμάτια από όλες τις συλλογές που είχε κυκλοφορήσει, προκειμένου να γεμίσει το Μουσείο που θέλει να ιδρύσει στα Hamptons. Περί τα τέλη του 2009 είχε συγκεντρώσει 850 κομμάτια. Στόχος της τα 3.500.


Η Λίμπερ μαζεύει τσάντες, που φέρουν την υπογραφή της, όπως μπορεί: Αγοράζει σε καταστήματα, τις 'χτυπάει' σε δημοπρασίες ή τις δέχεται ως δώρα από φίλους που συμμερίζονται το όνειρό της για ένα μουσείο.

1 σχόλιο:

Froso M. είπε...

Mporw na pw pws arxika eixa enthousiastei me to cupcake tsantaki ths mikrhs sto sex and the city. Sth synexeia vevaia katelhksa pws einai adikaiologhta akribo kai vlepontas oloklhrh th syllogh ths epivevaiwnw pws dyskola tha evgazan stylistika asproprwswph akoma kai th pio stylath gynaika. Par'ola ayta, ta sxedia einai prwtotypa kai exoun plaka! Filia!