“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

14 Μαΐ 2010

Η Υπουργός πρέπει και να φαίνεται ότι είναι Υπουργός

Το σχόλιο της Crispy για την κα Μπιρμπίλη στο προηγούμενο post αποτέλεσε αφορμή για τις παρακάτω σκέψεις σχετικά με την αξία της προσεγμένης εμφάνισης στον επαγγελματικό χώρο.



Το γεγονός ότι οι άνθρωποι κρίνουν κάποιον από την εμφάνισή του δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Το ανθρώπινο μυαλό, βλέπετε, λαμβάνει αποφάσεις και σχηματίζει απόψεις για μια νέα γνωριμία μέσα στα πρώτα τρία δευτερόλεπτα που θα τον/την συναντήσει. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα υπόλοιπα 90 δευτερόλεπτα προσπαθώντας να επιβεβαιώσει τις αρχικές του απόψεις. Σύμφωνα με την γνωστική ψυχολογία (cognitive psychology), από τη στιγμή που μια άποψη σχηματιστεί (με βάση ελλιπή δεδομένα, όπως προαναφέρθηκε) είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, ακόμα και αν όλα τα επόμενα στοιχειά έρχονται σε αντίθεση με την άποψη αυτή (γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να πείσεις κάποιον για ο,τιδήποτε. Άντε κουβέντιασε με έναν φανατικό. Ό,τι στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα να του παρουσιάσεις, δεν πρόκειται να πετύχεις τίποτα). Το μυαλό μας αγνοεί ή/και απορρίπτει όλες τις νέες πληροφορίες που δεν ταιριάζουν στην εικόνα που έχουμε ήδη δημιουργήσει.

 Τα παραπάνω σημαίνουν ότι πριν ακόμα ανοίξουμε το στόμα μας, ο άλλος έχει ήδη σχηματίσει άποψη για εμάς.

Έχει παρατηρηθεί ότι στον επαγγελματικό χώρο ένα άτομο με περιποιημένη εμφάνιση δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι εξυπνότερος, πιο αστείος και γενικά παρουσιάζεται πιο σημαντικός από τους τριγύρω του. Ελκύει την προσοχή των συνομιλητών του, οι απόψεις του αμφισβητούνται λιγότερο και συχνά προάγεται γρηγορότερα. Γιατί νομίζετε ότι οι προπονητές στα ομαδικά αθλήματα φοράνε κοστούμι (το οποίο είναι μια εξέλιξη της στολής των αξιωματικών) όταν κάθονται στον πάγκο και όχι φόρμα σαν τους αθλητές. Δείχνει ποιος είναι επικεφαλής, εκπέμπει εξουσία, κερδίζει την προσοχή των παιχτών.

Ακόμα και η άσπρη ρόμπα του γιατρού είναι μια στολή που μας δείχνει ποιος είναι ο σημαντικός στο νοσοκομείο. Αν θέλετε καλύτερο τραπέζι και ταχύτερο σέρβις σε ένα εστιατόριο ... φορέστε κοστούμι (ποιός θα μπορούσε να το αρνηθεί στον εικονιζόμενο  Michael Caine;).




Ο τίτλος λοιπόν της υπουργού μόνο δεν αρκεί. Πρέπει και τα μηνύματα που εκπέμπει το ίδιο το άτομο να τον στηρίζουν (τον τίτλο) και να μην τον υποσκάπτουν (μπορεί για παράδειγμα να λέει η υπουργός «θέλω σε ένα μήνα να τελειώσει το θέμα με τους ημιυπαίθριους» αλλά τα nonverbal μηνύματα που εκπέμπει να είναι «ε καλά μωρέ! Δεν χάθηκε κι ο κόσμος να καθυστερήσει λίγο. Μην αγχωνόμαστε και χαλάσει και το ζεν μας κλπ») Οι συνεργάτες της, ο Πρωθυπουργός αλλά και η κοινή γνώμη δεν ενδιαφέρονται αν είναι ο εαυτός της, ανέμελη και ανεπιτήδευτη. Θέλουν να είναι υπουργός που παίρνει αποφάσεις και λύνει ζητήματα. Και ο τρόπος ντυσίματος είναι ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο που διευκολύνει το έργο της. Με το να μη το χρησιμοποιεί εξασθενεί την αποτελεσματικότητα της.
Σε ποιόν από τους δύο θα εμπιστευόσασταν την τύχη της χώρας σας;


Παράλληλα, το ντύσιμο επηρεάζει όχι μόνο τους άλλους αλλά και εμάς τους ίδιους. Πολύς κόσμος όταν νοιώθει πεσμένος φοράει τα ‘καλά του’ προκειμένου να του ανεβεί η διάθεση … και παραδόξως το πετυχαίνει. Όπως λένε οι αμερικάνοι: Ντύσου σαν επαγγελματίας και θα συμπεριφερθείς επαγγελματικά.

Επίσης η επιμέλεια στο ντύσιμο αυξάνει την αυτοπειθαρχία. Πάρτε για παράδειγμα τους στρατιώτες. Από τους Σπαρτιάτες μέχρι τους συγχρόνους στρατούς, όσο καλύτερη η εμφάνιση των στρατιωτών τόσο πιο αξιόμαχος ο στρατός. Κανένας δε λέει βέβαια ότι οι πόλεμοι κερδίζονται λόγω των καλογυαλισμένων αρβυλών, όμως οι στρατιώτες που προσέχουν την εμφάνισή τους δείχνουν ότι έχουν αυτοπειθαρχία και προσέχουν τις λεπτομέρειες. Και εκεί είναι που χάνονται οι μάχες. Στις λεπτομέρειες.



ANDOVER, ENGLAND - MAY 07: Prince Charles, Prince of Wales, Prince Harry and Chelsy Davy attend Prince Harry's Pilot Course Graduation at the Army Aviation Centre on May 7, 2010 in Andover, England. The Prince of Wales, Colonel in Chief, presented flying badges to students, including Prince Harry who had successfully completed the Operational Training Phase of the Army Air Corps. It was announced today that Prince Harry will fly Apache helicopters during the next section of his training. (Photo by Chris Jackson/Getty Images)

Κατά τον ίδιο τρόπο ο επαγγελματίας που προσέχει την εμφάνισή του έχει αυτοπειθαρχία. Προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα σκεπτόμενος το πρόγραμμά του, τις συναντήσεις, τον καιρό που θα κάνει, εκτιμά πιθανές αλλαγές και νέες ανάγκες που ενδεχομένως να προκύψουν και ντύνεται κατάλληλα. Αφιερώνει χρόνο στην προετοιμασία, την επιλογή, τους συνδυασμούς, στο γυάλισμα των παπουτσιών, στο σιδέρωμα κλπ. Συνεπώς φροντίζοντας την εικόνα του βελτιώνει τον εαυτό του, και μαθαίνει σε ένα modus vivendi, όπου ο σχεδιασμός και η ορθή κατανομή του χρόνου είναι ιδιαίτερα σημαντικά.


Οι γυναίκες υπουργοί στην ισπανική κυβέρνηση ... business chic


Η ισπανίδα υπουργός άμυνας

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι σαφώς και δεν είναι σωστό να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του. Αλλά σε έναν κόσμο ταχέως μεταβαλλόμενο με πάμπολλες επιλογές και ελάχιστο χρόνο, το εξώφυλλο είναι εξίσου σημαντικό με το περιεχόμενο.

7 σχόλια:

meraldia είπε...

Έτσι όπως κρατάει και την τσάντα μου θυμίζει μαθήτρια που πάει φροντιστήριο. Πώς να τη λάβεις τώρα σοβαρά υπόψιν; Όσο για το υπουργικό συμβούλιο, θα έπρεπε να υπάρχει ένας υποτυπώδης ενδυματολογικός κώδικας που αν μη τι άλλο θα απέκλειε τα αθλητικά παπούτσια!

crispy είπε...

Καλησπέρα. Χαίρομαι που το σχόλιό μου έγινε αφορμή για αυτήν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Ρωτώντας γνωστούς μου τι γνώμη έχουν για την εν λόγω υπουργό , πάντα εισπράττω γελάκια ή ειρωνικά σχόλια αντί απάντησης. Και παρότι μοιάζει να είναι παραγωγική κι εργατική ως υπουργός ο κόσμος δεν το βλέπει αυτό , διότι ακριβώς όπως γράφετε σχηματίζουν άλλη εντύπωση βλέποντας την.
Κι επίσης χαίρομαι που φιγουράρει κομψότατος και cool, στην ανάρτηση, ο πολυαγαπημένος μου Michael Caine -του έχω τρομερή αδυναμία!
Τέλος , στην ερώτηση που συνοδεύει την 5η φωτογραφία ασυζητητί απαντώ : Σαρκοζί!

Unknown είπε...

Συγχαρητηρια για το blog σας!
ειναι παρα πολυ ενδιαφερουσες οι ιδεες σας!
Ασχολουμαι με το περιβαλλον και παρακολουθω τισ κινησεις της υπουργου, και ποτε δεν μου περασε απο το μυαλο οτι η αναβλητικοτητα της μπορει να εχει και σχεση με τον τροπο ντυσιματος της, πολυ ενδιαφερουσα αναλυση!
συνεχιστε ετσι!!!!!!!

mmedekourelle είπε...

Meraldia: Σκέψου τώρα να χρειάζεται να κάνει κανείς υποδείξεις και στους υπουργούς για το πως θα πρέπει να ντύνονται...Εάν δε μπορούν να λάβουν σωστές αποφάσεις σε τέτοιου είδους απλά ζητήματα, γιατί να θεωρήσουμε ότι διαθέτουν κρίση για τα πιο περίπλοκα; Γιατί να αφήνουν την εικόνα τους να προκαταλάβει το έργο τους;


Crispy: Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια...Οσο για το Michael Caine, λυπάμαι που ακόμη η κλωνοποίηση δεν έχει προχωρήσει αρκετά...

Ευγενία: Σ'ευχαριστούμε πολύ! Οσον αφορά την αναβλητικότητα της Μπιρμπίλη,για να είμαστε δίκαιοι, έχει και τα ελαφρυντικά της ως νέα πολιτικός. Εδώ ο πρώην πρωθυπουργός (με εμπειρία ετών στην πολιτική) επί πενταετία επέδειξε άκρα -και μοιραία- αναβλητικότητα... το πρόβλημα είναι ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για πειράματα, ούτε για περιόδους χάριτος...για κανέναν.

Sweet and bitter είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
Όσον αφορά την κα Μπιρμπίλη, τα ρούχα που είχε διαλέξει όταν συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν -για μένα- απαράδεκτα. Αν μη τι άλλο, με τα ρούχα που διαλέγουμε σε μία πρόσκληση, δείχνουμε πόσο σεβόμαστε τον άλλο. Σίγουρα θα είχε πολλές άλλες ευκαιρίες να φορέσει αθλητικά και να κουβαλήσει σακίδιο.

Πάντως, δεν τα έχουμε μόνο εμείς αυτά τα προβλήματα, τα έχουν και στην Ιαπωνία, με τον πρωθυπουργό τους: http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8684107.stm. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω τη φωτογραφία του με το ροζ σακάκι και το πουκάμισο με τις κόκκινες καρδιές.

ΥΓ: Ωραίο blog! Θα σας επισκέπτομαι! :)

The_Fire είπε...

Μια χαρά είναι η γυναίκα, και κάνει και τη δουλειά της. Ίσως να μην την ενδιαφέρει καν να δείξει ποιός είναι το αφεντικό.

madame De Kourelle είπε...

Welcome, Sweet and bitter, φοβερός ο Γιαπωνέζος! Να θυμίσω ότι με ροζ σακάκι εμφανιζόταν κι ο Γάλλος υπουργός πολιτισμού (στις κυβερνήσεις Μιτεράν) Ζακ Λαγκ κι έκανε αίσθηση...


The_Fire διαφωνώ...H γυναίκα δεν ιδιωτεύει, υπηρετεί ένα λειτούργημα. Πρέπει να διακρίνει το θεσμικό της ρόλο από την ιδιωτική της ζωή. Για να πω και το φεμινιστικό μου, το ότι θα δεχόταν επιθέσεις λόγω φύλου κυρίως ήταν κατ'εμέ βέβαιον ασχέτως ικανοτήτων... Δυστυχώς το έκανε πιο εύκολο.