“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

26 Ιουλ 2010

Το παριζιάνικο chic είναι σαν την Ελλάδα: Δεν πεθαίνει ποτέ!

Η λέξη ‘chic’ είναι γαλλική. Τυχαίο; Δε νομίζω! Οι Γαλλίδες είναι κομψές. Επίσης καθόλου τυχαίο. Οι Παριζιάνες ειδικότερα διακρίνονται παγκοσμίως για το στυλ τους.


Επειδή το φάσμα της γαλλικής κομψότητας είναι ευρύ, θα περιοριστούμε εν προκειμένω στην ‘κλασική’ Παριζιάνα , αφήνοντας -προσωρινά τουλάχιστον -έξω την trendy ή avant guarde Γαλλίδα.

Trendy Παριζιάνα μετά σκύλου

Άλλη μία μοδάτη Παριζιάνα. Αν και το στυλ της είναι μοντέρνο, διατηρεί βασικα στοιχεία του parisian chic όπως ο συνδυασμός γκρι-μαύρο και η ασημένια αλυσίδα.

Η κλασική Παριζιάνα δεν επιτρέπει στον εαυτό της στυλιστικές ακρότητες και (δείχνει να κυκλοφορεί ) απλή και ανεπιτήδευτη. Αυτό το απλό κι ανεπιτήδευτο στυλ όμως είναι προσεκτικά μελετημένο. Είναι αυτό που οι Ιταλοί ονομάζουν spezzatura

To πρώην μοντέλο Ines de la Fressange αποτελεί ενσάρκωση του parisian chic.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της παριζιάνικης κομψότητας ;
Ακρογωνιαίος λίθος της αέρινης εμφάνισης μιας Παριζιάνας είναι η λεπτή σιλουέτα. Με αξιοθαύμαστο τρόπο (θέλετε είναι το DNA, θέλετε το ότι αρκούνται σε μικρές ποσότητες φαγητού), οι Παριζιάνες διατηρούν τα κιλά τους μέχρι το βαθύ γήρας, γεγονός που τους επιτρέπει να αξιοποιούν διαχρονικά τα κλασικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας τους, να τα αναδεικνύουν και να βαδίζουν γοργά και με χάρη.

Aν και Ιταλίδα, η Carla Bruni έχει αφομοιώσει πλήρως το parisian chic. Εδώ σε μια ελαφρώς τολμηρή παραλλαγή, όπου το μαντό δεν είναι σε ουδέτερο χρώμα αλλά σε φωτεινό μωβ!

Χάρη σε αυτή τη σιλουέτα της, η Παριζιάνα επιλέγει και φορά ρούχα που ‘γλύφουν’ το σώμα, άλλο ένα χαρακτηριστικό του παριζιάνικου στυλ.

Από επίδειξη του YSL

Γκρι φόρεμα, που ακολουθεί τις γραμμές του σώματος με μαύρα αξεσουάρ. Πολύ parisian!

Τα βασικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας είναι πολύ απλά: Φούστα, παντελόνι, κατά προτίμηση μαύρο, σακάκι, λευκό πουκάμισο, -είναι ίσως το κομμάτι εκείνο που ευκολότερα θα ακολουθήσει τις τάσεις της μόδας- και φυσικά το ‘μικρό μαύρο φόρεμα’. Αυτό το τελευταίο άλλωστε καθιερώθηκε διεθνώς χάρη σε μία Γαλλίδα: Την Κοκό Σανέλ!


Coco Chanel

Τα παραπάνω κομμάτια φοριούνται συνεχώς, χειμώνα, φθινόπωρο, άνοιξη, δείχνοντας παρόλ’αυτά διαφορετικά χάρη σε επιλεγμένα αξεσουάρ. Με κάπως απλουστευτική διατύπωση, θα λέγαμε ότι το χειμώνα το παντελόνι θα συνδυαστεί με μπότες και ζιβάγκο ενώ την άνοιξη με χαμηλότακουνες γόβες και V-neck. Δυο- τρεις ακριβές ζώνες πχ Gucci ή Hermes και μια αλυσίδα σε χρυσό ή ασημί, θα σπάσουν τη χρωματική μονοτονία.

H ασημένια αλυσίδα αν και minimale 'δένει' το σύνολο

Οι Παριζιάνες, βλέπετε, δεν είναι τολμηρές στο χρώμα. Επιλέγουν κατά βάση ουδέτερα χρώματα όπως σκούρο καφέ, γκρι , navy blue, μπεζ της άμμου, χακί, βαθύχρωμα μπορντό, ivory, λευκό και φυσικά μαύρο.
Μια αμερικανίδα σταρ, η Αντζελίνα Τζολί ντυμένη a la parisienne!

Τα χρώματα αυτά ταιριάζουν με τη γκριζάδα της παρισινής πρωτεύουσας αλλά επίσης εξυπηρετούν και την ανάγκη της Παριζιάνας να ταιριάζει σε κάθε περιβάλλον ανά πάσα στιγμή. Της επιτρέπουν να αναμιγνύεται με το πλήθος και να ενσωματώνεται εύκολα στο γραφείο, στο σούπερ μάρκετ ή το πάρτυ.
H Ιnes και η απέριτη κομψότητά της.

 Οι συνδυασμοί χρωμάτων είναι επίσης πολύ κλασικοί: Καφέ και μπεζ, λευκό ή μπεζ με μπλε, μαύρο-λευκό, ο συνδυασμός που σε βγάζει ασπροπρόσωπη σε κάθε περίσταση κ.ο.κ.


Λευκό και μαύρο για το πρώην μοντέλο, νυν σχεδιάστρια ρούχων και επιχειρηματία . Αποτέλεσε το πρότυπο για την σμίλευση της Marianne, του συμβόλου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η μόνη εποχή κατά την οποία η Παριζιάνα παρακάμπτει τους αυστηρούς στυλιστικούς της κανόνες είναι το καλοκαίρι, οπότε το χρώμα και οι πιο μοντέρνες γραμμές βρίσκουν θέση στη ντουλάπα της.

Το καλοκαίρι, η κλασική Παριζιάνα επιτρέπει στα floral να διεισδύσουν στην γκαρνταρόμπα της. Αν και όχι για πολύ...

Ακριβώς λόγω της περιορισμένης γκάμας χρωμάτων και συνδυασμών, τα αξεσουάρ παίζουν άκρως σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κομψής Παριζιάνας. Τσάντες και παπούτσια (λιτά αλλά πολυτελή) καθώς και πολύχρωμα φουλάρια και κοσμήματα μεταμορφώνουν τα βασικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστικοί καθρέφτες: Λίγα καλά ρούχα, πολλές φινετσάτες εμφανίσεις.

4 σχόλια:

crispy είπε...

Έχω πάει 2 φορές στο Παρίσι και το ομολογώ ότι τον περισσότερο καιρό τον περνούσα θαυμάζοντας τις κατοίκους της Πόλης του Φωτός! Και συνέχεια αναρωτιόμουν : ''Μα πώς το κάνουν;;;'' . Φορούν όπως όλοι ένα παλτό , ένα κασκόλ κι εν τούτοις το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό! Ήθελα να πετάξω ό,τι φορούσα και να μπω σ'ένα κατάστημα ...και μετά να βγω Παριζιάνα! Αμ δε...
Τι άλλο μου κάνει εντύπωση στις Παριζιάνες; Τρώνε! Βέβαια δεν τρώνε τον αγλέουρα που τρώμε εμείς αλλά και το πρωινό τους με βούτυρο και μαρμελάδες θα φάνε και τα κρασάκια τους πίνουν με τα γεύματα τους. Τους αρέσει το φαγητό. Αλλά απ'ότι έχω διαπιστώσει τους αρέσει κι η φυσική άσκηση. Με 0 βαθμούς το χειμώνα είχαν βγει κι έκαναν πρωί πρωί τζόγκινγκ. Δεν είναι νωθρές , περπατάνε πολύ , το μόνο ''ελάττωμα'' τους είναι ότι...καπνίζουν πολύ!
Τέλος , τα γαλλικά γυναικεία περιοδικά. Η νύχτα με τη μέρα , σε σχέση με τα δικά μας. Ό,τι περιγράφεις στην ανάρτηση είναι σαν να τα βλέπω στις σελίδες των γαλλικών περιοδικών. Όπως ακριβώς τα περιγράφεις!
Και για να κλείσω: Κοιτάζω τη φωτογραφία της Ινές με τις κόρες της. Πόσο δύσκολο είναι να κυκλοφορούν κι οι Αθηναίες έτσι; Γιατί εμείς οι Ελληνίδες έχουμε ροπή προς τις στυλιστικές ακρότητες; Γιατί , αν υπήρχε fashion police θα μας είχαν μαζέψει σχεδόν όλες για ...εγκλήματα κατα συρροήν;;;

crispy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Giannis είπε...

εγω παντως που εχω 2 γαλλιδες συναδερφους, εχω αλλη γνωμη, παντα γυρνανε με τζιν χαιμαλια και t shirts!

αβαφες και απεριποιητες, δεν μου γεμιζουνε το ματι, αντιθετα οι ιταλιδες ειναι παντα προσεγμενα ντυμενες.

Και το ιδιο και εκτος δουλειας, μαλιστα μπρορω να πω οτι δεν ξεχωριζουνε καθολου την εξοδο απο το να πανε στη δουλεια! το ιδιο και το αυτο. Αλλα αθλουνται σαν τρελες, σχεδον καθε απογευμα ποδηλασια, ορειβασια, και παιζουνε μπαντμιντον και τωρα το καλοκαιρι τεννις.

Τι να πω δεν εχω παει ακομα Γαλλια, οποτε δεν μπορω να γενικευσω την αποψη μου!

αναλογα με τα βιοματα του κανεις :)

madame De Kourelle είπε...

Αλίμονο αν όλες οι Γαλλίδες ήταν κομψές κι αλίμονο αν όλες υιοθετούσαν το Parisian Chic. Θα ηταν εξαιρετικά, βαρετό, Giannis, δεν νομίζεις;!