“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

13 Ιουλ 2010

Περί θερινών υποδημάτων και συμπαρομαρτούντων


Ο Argosholos στο προηγούμενο post έθεσε τον προβληματισμό για το τι κάλτσες φοράμε το καλοκαίρι αλλά και γενικότερα για τα καλοκαιρινά παπούτσια.

 Για το θέμα των καλτσών θεωρώ ότι η γενική αρχή που πρέπει να εφαρμόζουμε, χειμώνα - καλοκαίρι, είναι ότι δεν πρέπει να φαίνεται ταυτόχρονα δέρμα και κάλτσα.
Ο Rupert Murdoch παρά τον πλούτο και την δύναμή του δεν καταφέρνει να επιλέξει κάλτσα με σωστό μήκος. 

Δηλαδή ή θα φοράμε κάλτσα τόσο μακριά, ώστε όταν καθόμαστε να μην προβάλει το δέρμα του ποδιού μας ανάμεσα στο μπατζάκι και την κάλτσα, ή δεν θα φαίνεται καθόλου κάλτσα, κάτι το οποίο είναι αποδεκτό το καλοκαίρι στο νότο. Για λόγους υγιεινής βέβαια μπορούμε να φοράμε το κοφτό καλτσάκι (sous bas ή invisible sock), από αυτά που καλύπτουν μόνο το πέλμα και δεν φαίνονται πάνω από το παπούτσι. Υπάρχει βέβαια και η λύση του ταλκ και του ξεκάλτσωτου ποδιού που εφαρμόζονταν παλιότερα, πριν την κυκλοφορία των sous bas, όμως δεν τη συνιστούμε πλέον.




Σχετικά με τα κατάλληλα παπούτσια για το καλοκαίρι στη δουλειά, θα πρότεινα αρχικά ένα ζευγάρι καλά loafers, τα οποία μπορούν να φορεθούν και χωρίς κάλτσα (ανάλογα με dress code της δουλειάς βέβαια), ενώ επειδή μπαινοβγαίνουν εύκολα είναι δυνατό να τα βγάλουμε, στα κρυφά, για λίγο κάτω από το γραφείο προκειμένου να δροσιστούν τα πόδια μας.




Επιπλέον, η δερμάτινη σόλα επιτρέπει στο πόδι να αναπνέει και παράλληλα μονώνει από τη ζέστη του δρόμου. Επίσης είναι ιδανικά και για τις περιπτώσεις που πρόκειται να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο για να διευκολυνθούμε στους συχνούς ελέγχους ασφάλειας όπου χρειάζεται να βγάζουμε παπούτσια αλλά και στις πολύωρες πτήσεις.

Τα car shoes (αν κατάλαβα καλά αυτά είναι τα "τιμπερλαντοειδή", στα οποία αναφέρεται ο argosholos)  είναι ένα βασικό κομμάτι της καλοκαιρινής γκαρνταρόμπας, τα οποία όμως θέλουν ένα πιο χαλαρό εργασιακό περιβάλλον, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται να φοριούνται με εμφανή κάλτσα.



Με βερμούδα σε μη αστικό, παραθαλάσσιο περιβάλλον ταιριάζουν τα δύο παραπάνω είδη παπουτσιού καθώς και διάφορα πολύχρωμα boat shoes, οι desert boots και οι εσπαντρίγιες. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν όμως αποδεκτές και οι διαφόρων τύπων σαγιονάρες.


πολύχρωμα boat shoes



Deser boots από τον John Varvatos


Πάντως σε κάθε περίπτωση εμφανής κάλτσα με κοντό παντελόνι μπορεί να συνδυάζεται μόνο με αθλητικά (και παραπλήσιο γήπεδο) ... εκτός και αν είστε παλαίμαχος του βρετανικού εξστρατευτικού σώματος




Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης M. Bloomberg αν και συγκαταλέγεται στους καλοντυμένους άντρες δεν τα κατφέρνει καλά με τις βερμούδες και τις κάλτσες.

Τέλος στα καλοκαιρινά ποπούτσια δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τα λευκά ή μπεζ σουέντ με τις κόκκινες σόλες που βλέπουμε στις παρακάτω φωτογραφίες.




1 σχόλιο:

argosholos είπε...

Γρήγορη και πλήρης ανάλυση!
Και πολύ stylish όπως πάντοτε...