“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

5 Ιουν 2010

Spezzatura

'Ξέχασε' ο Mastroianni να κουμπώσει το κουμπί στο μανίκι του σακακιού του; Μάλλον όχι. Είναι μέρος της Spezzatura του.

Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν την λέξη Sprezzatura όταν αναφέρονται στη συμπεριφορά εκείνου που δείχνει ότι δεν νοιάζεται ιδιαίτερα για την εικόνα του, παρότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Αποκρύπτει δηλαδή επιμελώς όλες τις προσπάθειες που κάνει, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να φαίνεται ότι προκύπτει αβίαστα και χωρίς σκέψη.


Παριζιάνικη Spezzatura που συνέλαβε ο φακός Sartorialist


Αν νομίζετε ότι θετικά σχόλια για την εμφάνιση τους επιζητούν, κατά κανόνα, μόνον οι γυναίκες, σας εμειδίασαν μειδίαμα πλάνο. Πολλοί είναι οι άντρες που επιθυμούν να γίνεται αντιληπτή η ενδυματολογική τους διαφοροποίηση από τα υπόλοιπα … ζωάκια της αγέλης και να εισπράττουν τα σχετικά κοπλιμέντα.




Το ‘σπάσιμο’ και η τροποποίηση των κανόνων είναι ο δρόμος που οδηγεί στην πολυπόθητη διαφορά. Όσοι έχουν αίσθηση του στυλ, επιδιώκουν να είναι sprezzaturas. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί τα όρια μεταξύ sprezzatura και γελοίου είναι συχνά δυσδιάκριτα. Η επιτυχία κρύβεται στην καλή και σε βάθος γνώση των κανόνων στους οποίους βασίζεται το αντρικό ντύσιμο, γιατί μόνο τότε μπορείς να τους ‘σπάσεις’ και να τους τροποποιήσεις προς όφελός σου.

Τα όρια μεταξύ sprezzatura και γελοίου είναι συχνά δυσδιάκριτα


Ο Gianni Agnelli ήταν η επιτομή της sprezzatura. Ήταν ο άντρας που άλλαξε την αντίληψη πολλών άλλων άντρων για το πώς να φορούν τα ρούχα τους με μη συμβατικό τρόπο. Ακόμα και σήμερα αποτελεί πηγή έπνευσης:













O Εγγονός του Agnelli, Lapo Elkann, συνεχίζει την παράδοση

5 σχόλια:

crispy είπε...

Καλημέρα! Καταρχήν να πω ότι ο Marcello είναι η μεγάλη -μα πολύ μεγάλη - μου αδυναμία!
Τώρα ως προς τον όρο sprezzatura. Μου έκανε εντύπωση η λέξη κι έτσι αποφάσισα να το ψάξω λίγο. Στο λεξικό κατα λάθος έψαξα στην αρχή για spezzatura. Εκεί όμως βρήκα τη λέξη spezzato που σημαίνει ''ανδρικό σύνολο με σακάκι χρώματος κι υφάσματος διαφορετικού από το παντελόνι''. Όταν έψαξα σωστά για τη λέξη sprezzatura , το λεξικό δεν την είχε αλλά έπεσα πάνω στη λέξη sprezzante που σημαίνει υπεροπτικός , περιφρονητικός! Υποψιάζομαι ότι τελικά η λέξη sprezzatura μπορεί να προέρχεται από τις δύο αυτές λέξεις!

chic in greek είπε...

Μεταξύ Marcello και Μichael Κein?

Για την ετυμολογία της λέξης, Θα πρότεινα και το http://www.absoluteastronomy.com/topics/Sprezzatura, όπου γίνεται αναφορά στο The Book of the Courtier του Baldassare Castiglione που πρωτοεμφανίστηκε ο όρος Sprezzatura το 1528.

crispy είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την παραπομπή! Τώρα θα μπω στο site να δω τι λέει.
Εεεεεε , νομίζω ότι έχει ένα μικρό -πολύ μικρό- προβάδισμα ο Marcello!
Ευχαριστώ και πάλι και καλή εβδομάδα!

Leinti nti είπε...

boro na po pos exoume ena koino me ton gianni agnelli: forame to roloi me ton idio akrivos tropo - toutestin pano apo to poukamiso/blouza.

chic in greek είπε...

μμμ ... ενδιαφέρον. Περιμένουμε να δούμε φωτογραφίες στο blog σας.