“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

13 Ιουν 2010

... και τα μαχαιροπίρουνα μιλάνε!

Ο τρόπος που τοποθετούνται στο τραπέζι τα μαχαιροπήρουνα κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι συγκεκριμένος και εντάσσεται στον ευρύτερο κώδικα των καλών τρόπων συμπεριφοράς, όπως διαμορφώθηκαν και εξελίσσονται από την αστική τάξη. Αυτό καθόλου δε σημαίνει ότι είναι ένα ανούσιο πρωτόκολλο. Αντιθέτως, πρόκειται για έναν κώδικα επικοινωνίας, που επιτρέπει στους συνδαιτυμόνες να απολαύσουν απερίσπαστοι το φαγητό τους και στους σερβιτόρους ή –εφόσον δεν πρόκειται για συνθήκες οργανωμένης εστίασης – στους οικοδεσπότες, να επιτελέσουν το έργο τους αποτελεσματικά. Στοιχειώδεις γνώσεις savoir faire, θα σκεφθείτε! Αμ δε!
 Αφορμή των σκέψεων αυτών υπήρξε ένα πρόσφατο δείπνο σε αξιόλογο εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Τα έξι άτομα της συντροφιάς, ως είναι φυσικό, δεν συντονίζονταν στις φάσεις του φαγητού τους (άλλος έτρωγε γρήγορα, άλλος έκανε παρατεταμένα διαλείμματα στη μάσηση του φαγητού, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στην κουβέντα κλπ). Αν και όλοι τους επιστήμονες ή, τέλος πάντων, με ένα background σημαντικής κοινωνικής εμπειρίας, ο τρόπος που φέρονταν στα μαχαιροπήρουνά τους προκαλούσε συχνά-πυκνά αναστάτωση στο τραπέζι: Οι σερβιτόροι έσπευδαν να αποσύρουν ένα πιάτο με λίγο εναπομείναν φαγητό, θεωρώντας ότι επειδή ο πελάτης είχε τοποθετήσει τα μαχαιροπήρουνα μέσα στο πιάτο σχεδόν παράλληλα το ένα προς το άλλο, είχε τερματίσει . Ο πελάτης από τη μεριά του, νόμιζε ότι είχε σταυρώσει τα μαχαιροπήρουνα, άρα δήλωνε προσωρινή παύση φαγητού χάριν κουβέντας. Άλλοι πάλι, ακουμπούσαν τα μαχαιροπήρουνα ωσάν…κουπιά στην άκρη του πιάτου, απειλώντας το ζωτικό χώρο του διπλανού τους.

 Τα πράγματα είναι απλά:
 Αν θέλουμε να δηλώσουμε ότι τελειώσαμε το φαγητό μας τοποθετούμε το πιρούνι και το μαχαίρι το ένα δίπλα στο άλλο όπως στην παρακάτω φωτογραφία, ώστε να δείχνουν την ώρα τέσσερις ή πέντε (υποθέσουμε ότι το πιάτο είναι το καντράν ενός ρολογιού και το μαχαιροπίρουνο ο δείκτης της ώρας).

Πρέπει να εξομολογηθώ ότι ψάχνοντας στο internet για κατάλληλη φωτογραφία διαπίστωσα κάτι που αγνοούσα. Δηλαδή ότι η τοποθέτηση του πιρουνιού με τα δόντια να κοιτούν προς τα πάνω είναι … the American style, ενώ με τα δόντια προς τα κάτω είναι το continental style.
the continental style

Αν τώρα θέλουμε να κάνουμε ένα μικρό διάλλειμα καθόσον τρώμε χρειάζεται να θυμόμαστε ότι θα πρέπει να σχηματίσουμε ένα Λ στο πιάτο μας. Τοποθετούμε δηλαδή το μαχαίρι και το πιρούνι ώστε να σχηματίζουν ένα κεφαλαίο Λ με τα δόντια του πιρουνιού να ακολουθούν τον κανόνα που περιγράψαμε παραπάνω.

διάλειμμα (continental style)

4 σχόλια:

Leinti nti είπε...

na sou po tin alithia, to L nomiza oti simbolizei to telos tou gevmatos. alla tora to katalava. pote den einai arga. pantos eimai fan tou continental style.

crispy είπε...

Εγώ βρήκα το εξής λαθος που κάνω : Χρησιμοποιώ the american way για να δηλώσω ότι τελείωσα , όμως συνήθως τοποθετώ τα μαχαιροπήρουνα στη θέση ''3'' κι όχι στο 4 ή 5.
Πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμόζονται τέτοιοι κανόνες αλλά παρατηρώντας συνδαιτημόνες και γύρω τραπέζια -διακριτικά!- βλέπω ότι οι Έλληνες δεν πολυενδιαφέρονται.

madame De Kourelle είπε...

Δεν πολυενδιαφέρονται, Crispy, και παραείναι άνετοι... Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς το πηρούνι που μόλις έβγαλες από το στόμα σου για να κόψεις κομματάκια το περιεχόμενο ενός πιάτου που προορίζεται για όλους...Ούτε να πιάνεις με τα ... 'ξερά' σου (που ούτε ξέρω που τα είχες χρησιμοποιήσει μόλις προηγουμένως) για να μου δώσεις φέτα ψωμί... Μπλιεχ!

Sweet and bitter είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα και ενημερωτική ανάρτηση! Μπράβο για την ιδέα!
Δεν ήξερα για το Λ (κι εγώ νόμιζα ότι είναι για το τέλος του γεύματος), ούτε για το american και το continental style, αλλά όσο ζεις μαθαίνεις! Θα το εφαρμόζω από 'δω και πέρα!