“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

29 Απρ 2010

Περι φαγητού

Το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στον τελικό απολογισμό μιας απόδρασης στο εξωτερικό.

Στη Μόσχα, τα πράγματα ήταν πολύ μέτρια. Φυσικά και μπορούσες να απολαύσεις καλής ποιότητας φαγητό αλλά θα έπρεπε να πληρώσεις τεράστια ποσά, για να φας σε γαλλικά συνήθως εστιατόρια, παρέα με νεόπλουτους Ρώσους, και τα ξανθά τρόπαια που τους συνόδευαν (θυμηθείτε Μύκονο την εποχή του χρηματιστηρίου). Η έλλειψη πρώτων υλών, κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, προφανώς εμπόδισε τη δημιουργία σχετικής κουλτούρας φαγητού καθώς η σούπα λάχανο δύσκολα μπορεί να προσφέρει γαστρονομικές συγκινήσεις.

Αντίθετα στην Ατλάντα τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η απόλυτη κυριαρχία του κρέατος που υπάρχει στην αμερικανική κουζίνα, διακόπτοταν από τα θαλασσινά που διεκδικούσαν με αξιώσεις τη θέση τους, καθώς και από τις διάφορες τοπικές κουζίνες που έφεραν οι μετανάστες από τα μέρη τους.

Μας ενθουσίασε το hamburger στην αλυσίδα Five Guys.

Νωπό μπιφτέκι, τέλεια ψημένο, με πίκλες, καραμελώμενα κρεμμύδια και πικάντικη BBQ σάλτσα. Το ψωμί πολύ λεπτό, ίσα ίσα για να βοηθάει στο κράτημα του μπιφτεκιού και να απορροφά τα υγρά, χωρίς να μπουκώνει. Οι πατάτες όνειρο. Με τη φλούδα, τηγανισμένες σε φουντουκέλαιο. Δικαίως βραβεύεται τα τελευταία χρόνια από τον ZAGAT και άλλους οδηγούς σαν από τα καλύτερα Hamburger της χώρας. Κόστος για δύο άτομα μαζί με τα αναψυκτικά, που ανανεώνεις όσο συχνά θέλεις : 15 $ (11,5 €).

Στα chic εστιατόρια επίσης ο ανταγωνισμός ήταν πολύ έντονος. Χρειάστηκε σοβαρή έρευνα στο internet, όπου διαβάσαμε απόψεις και βαθμολογίες κριτικών και πελατών, προκειμένου να αποφασίσουμε και τις περισσότερες φορές δεν απογοητευτήκαμε. Επειδή δεν θέλαμε να δείχνουμε Γιαπωνέζοι τουρίστες, αποφεύγαμε τη χρήση της μηχανής και γι’αυτό υπάρχουν ελάχιστες φωτογραφίες. Παραθέτουμε κάποιες φωτογραφίες που ελήφθησαν με κινητό από το Rathbun’s, καλύτερο εστιατόριο στην Ατλάντα για το 2005 και 2007. Κόστος δείπνου με δύο ορντέβρ, δύο κύρια πιάτα, μπουκάλι καλό κόκκινο καλιφορνέζικο κρασί και την πιατέλα με τα γλυκά που βλέπετε στη φωτό: 160 $ (121 €) μαζί με το φιλοδώρημα.






Τα θαλασσινά ήταν επίσης πολύ καλά. Μπορεί όχι τόσο γευστικά όσο τα αιγαιοπελαγίτικα αλλά ασύγκριτα φτηνότερα και σε τεράστια ποικιλία. Παρακάτω βλέπετε φρέσκο αστακό 2 περίπου κιλών, στο εστιατόριο Atlanta Fish Market, με κόστος 55 δολαρίων/κιλό (41 ευρώ/κιλό).


Τα εντόσθια του αστακού έχουν αφαιρεθεί και αντικατασταθεί από ψίχα φρέκου καβουριού

Τα steaks ήταν επίσης απίστευτα. Μεγάλες μπριζόλες άψογα ψημένες και γευστικότατες


Πολύ συχνά στα ίδια εστατόρια έβρισκες τόσο κρεατικά όσο και ψαρικά. Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε το rib eye του chik-in-greek και στην δεύτερη την επιλογή της madame de kourelle, δύο αστακοουρίτσες πανέ.

Γενικά θα έλεγα, ότι η Ατλάντα (γενικότερα οι αμερικανικές μεγαλουπόλεις) είναι ο παράδεισος του λιχούδη. Ελλοχεύει όμως σοβαρός κίνδυνος από την επιβάρυνση των λαϊκότερων κυρίως εδεσμάτων από τον τρόπο μαγειρέματος (πολλά τηγανητά) και την προσθήκη διαφόρων σαλτσών, βουτύρου, το συνδυασμό πολλών παχυντικών συστατικών μαζί στο ίδιο πιάτο. Ζωντανή απόδειξη ο μεγάλος αριθμός παχύσαρκων που κυκλοφορούν στους αμερικανικούς δρόμους. Αν όμως κάποιος διαθέτει μια σχετική αυτοπειθαρχία μπορεί να ικανοποιήσει τη γαστρονομική του περιέργεια και τον ουρανίσκο του, χωρίς να ξοδεύει απαραίτητα μία περιουσία.

Η κυριαρχία του σούσι είναι αδιαμφισβήτητη. Σε σχέση με την Ελλάδα, βρίσκεις πολύ περισσότερους δημιουργικούς συνδυασμούς και σε πολύ (μα πάρα πολύ) καλύτερες τιμές. Για παράδειγμα, τα 8 maki με βασικό συστατικό το σολωμό στο εστιατόριο της φωτογραφίας στοιχίζουν 6 $ (4,5) και με φρέσκο καβούρι 10 $ (7,5 €)

Δεν είναι πορτοκαλάδα αλλά ... μπύρα με μισή φέτα πορτοκάλι μέσα

Τηγανητά κρεμμύδια ... σε τεράστιες ποσότητες οι μερίδες.

Δύο είδη κοτόπουλου, πικάντικο (πραγματικά καυτερό όμως) και με μέλι, από take away με ρύζι και σαλάτα, 5,5 $ (4,2 €) 

2 σχόλια:

crispy είπε...

Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την κουλτούρα της κουζίνας ενός τόπου που επισκεπτόμαστε. Είτε ψάχνοντας για τοπικές σπεσιαλιτέ αλλά κυρίως τρώγοντας σε εστιατόρια που σερβίρουν την ανάλογη κουζίνα -κι όχι να τρέχουμε σε παγκοσμίως γνωστές αλυσίδες γρήγορου φαγητού ως μοναδική-κι εύκολη- λύση! Θυμάμαι μια φορά , στη Ρώμη πέρασαν από δίπλα μας μια παρέα Ελλήνων απελπισμένοι γιατί δεν έβρισκαν πού να φάνε και είπε κάποιος από αυτούς ''Πιο κάτω είδα ένα Μακντόναλντς''!!!
Τέλοσπάντων, αυτό που ήθελα να πω είναι ότι είμαι φαν της αμερικάνικης κουζίνας -τόσες φυλές μπερδεύτηκαν , κάτι καλό θα βγήκε! - και μπορώ να πω ότι οι τιμές του φαγητού στην Ατλάντα , έτσι όπως μας τις δίνετε , είναι παρα πολύ καλές! Και τα φαγητά φαίνονται εξαιρετικά νόστιμα - και πληθωρικά!

chic in greek είπε...

υπάρχουν και χειρότερα ... όπως το να βρίσκεσαι για λίγες σε μια ξένη χώρα και να ψάχνεις να βρεις ... ελληνικό εστιατόριο να φας!