“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

25 Αυγ 2011

Ρωτάτε ... απαντάμε: Tuxedo κι άλλα

ΕΡΩΤΗΜΑ: Το tuxedo είναι είδος κοστουμιού; Και διαφέρει από το κοστούμι ως προς τη χρήση του;
Το tuxedo (American English) ή dinner suit ή dinner jacket (British English) είναι βραδινό ανδρικό ένδυμα πιο επίσημο από το business suit, χρώματος μαύρου ή βαθύ μπλε. Τα πέτα είναι συνήθως επενδυμένα με σατέν ή μετάξι ενώ στο πλευρό των μπατζακιών υπάρχουν δύο ρίγες ίδιας επένδυσης. Φοριέται με λευκό επίσημο πουκάμισο, μαύρο ή λευκό παπιγιόν και λουστρίνι παπούτσια. Στις ημέρες μας  φοριέται όλο και πιο σπάνια.  Ιδίως στη χώρα μας, όπου ο ενδυματολογικός κώδικας είναι πολύ χαλαρός ενώ το αυστηρό πρωτόκολλο αφορά μόνο περιορισμένους κύκλους,  δεν ξέρω κατά πόσον θα έπρεπε να επενδύσει κάποιος σε αυτό το ένδυμα.  Ένα καλό σκούρο μπλε κοστούμι (midnight blue) με λευκό πουκάμισο, σκούρα μονόχρωμη γραβάτα, λευκό pochette και μαύρα λεπτά oxfords παπούτσια θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων που απαιτούν black tie

ΕΡΩΤΗΜΑ: . Μάυρα υποδήματα-ζώνη ταιριάζουν με γαλάζιο ή γκρι κοστούμι; Η μόνο με καφέ υποδήματα ειδικά το γαλάζιο;

 Προσωπικά προτιμώ τα υποδήματα σε τόνους του καφέ, όπου αυτό είναι δυνατό. Το μαύρο γενικά είναι λίγο μονότονο. Με γκρι κοστούμι ταιριάζει το μαύρο ενώ στο γαλάζιο του πέφτει λίγο βαρύ, ιδίως αν είναι καλοκαίρι.
γαλάζιο παντελόνι με καφέ παπούτσι ...
... αλλά και με γκρι-μπλε καστόρ


ΕΡΩΤΗΜΑ:  Επίσης έχετε υπόψιν σας καλό ράφτη στην Αθήνα για κοστούμι, πουκάμισο; Στείλτε μου εάν έχετε την καλοσύνη στοιχεία επικοινωνίας. 

Ως καλό ράφτη στην Αθήνα θα πρότεινα ανεπιφύλακτα τον κ. Νίκο Κούρλα,  στο Σύνταγμα ( Βουλής 5 Αθήνα). Εκτός από αρτιότητα στην τέχνη του, διαθέτει καλό μάτι ώστε να εντοπίσει τυχόν σωματικά μικροελαττώματα και να προτείνει τις ενδεδειγμένες λύσεις. Επίσης αφουγκράζεται τις νέες τάσεις ενώ είναι αξιόπιστος ως προς τον χρόνο παράδοσης του ενδύματος. Όσον αφορά τα υφάσματα, διαθέτει δειγματολόγιο από τους μεγαλύτερους οίκους και θα πρότεινα η επιλογή  να γίνει σε συνεργασία μαζί του, αφού αυτός είναι που θα το ράψει. Μπορεί να βοηθήσει σε μια δύσκολη επιλογή πολύ περισσότερο από τους υπαλλήλους ενός μαγαζιού με υφάσματα.
Δείγμα δουλειάς του κ. Κούρλα


Δεν υπάρχουν σχόλια: