“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

18 Μαρ 2012

Ρούχα από «δεύτερο χέρι» για μερακλήδες αλλά και …βασιλιάδες!

Η δούκισσα του Cambridge Kate Middleton σπάει τα ταμπού κι εμφανίζεται με φόρεμα από "δεύτερο χέρι" σε δημόσια εκδήλωση.

Για ανθρώπους της δικιάς μου γενιάς, με γονείς ή παππούδες, που έζησαν λίγο ή πολύ την κατοχή, η ιδέα της αγοράς μεταχειρισμένων ρούχων δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα ιδιαίτερα ελκυστική. Οι δεινές οικονομικές συνθήκες του παρελθόντος –που ελπίζω κι εύχομαι να μην αναβιώσουν στο παρόν και πολυκύμαντο κεφάλαιο της ιστορίας μας- υπέβαλαν σε πληθώρα στερήσεων τις παλαιότερες γενιές με συνέπεια το καινούριο ρούχο ή παπούτσι να είναι είδος πολυτελείας.
Η ανακύκλωση των ειδών ρουχισμού αποτελούσε τον κανόνα: Τα ρούχα και τα παπούτσια έκαναν …τουρνέ μέσα στην ίδια οικογένεια ή και τη γειτονιά μέχρι να φθαρούν εντελώς. Το παλιό παλτό του Κώστα, που μπήκε στο πανεπιστήμιο, το φόραγε στη συνέχεια το μικρότερο αδέλφι ή ο έφηβος εξάδελφός του κ.ο.κ. Το φορεμένο ρούχο, ακόμη και σε καλή κατάσταση, κατέληξε να είναι, για πολλούς από τις παλιότερες γενιές, σύμβολο ανέχειας, στερήσεων, δυστυχίας. Γι’αυτό δεν είχε καμιά θέση στις ντουλάπες των παραχαϊδεμένων βλαστών τους!
Η ευμάρεια των προηγούμενων χρόνων –τον πλαστό χαρακτήρα της οποίας μόλις αρχίσαμε να τον πληρώνουμε - οδήγησε στην καταναλωτική ασυδοσία με αποτέλεσμα τη σώρευση στις ντουλάπες ένα σωρό ρούχων, συχνά αφόρετων. Ακόμα και ο μικρομεσαίος –χάρη στις πιστωτικές κάρτες που εν αφθονία εκδίδονταν- είχε τη δυνατότητα να συλλέξει ρούχα επώνυμων σχεδιαστών, ακριβές τσάντες και αξεσουάρ.
Στον ευρωπαϊκό χώρο η απενοχοποίηση του ρούχου «από δεύτερο χέρι» είναι γεγονός εδώ και χρόνια. Ρούχα ακριβά, σε άριστη κατάσταση, που οι οικονομικά εύρωστοι ιδιοκτήτες τους τα βαρέθηκαν νωρίς, φιγουράρουν σε βιτρίνες καταστημάτων σε πολύ καλές εμπορικές οδούς και πωλούνται σε τιμές προσιτές στο μέσο εργαζόμενο, που είχε την ατυχία τα γούστα του να υπερβαίνουν τις οικονομικές του δυνατότητες.
Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν τις περασμένες δεκαετίες κάτι «αμερικάνικες αγορές», με μεταχειρισμένα ρούχα κυρίως αμερικανικής προέλευσης και αμφιβόλου αισθητικής. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε δραστηριοποίηση εταιριών ή βεστιαρίων που «δανείζουν» τσάντες ή ρούχα για μικρό αριθμό ημερών. Αλλά μέχρι εκεί. Λίγο το κατοχικό σύνδρομο, στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω, λίγο το ψωροπερήφανο της φυλής μας, καταστήματα με καλά, ποιοτικά μεταχειρισμένα ρούχα, δεν ευδοκίμησαν στην Αθήνα μέχρι σήμερα.
«Το εμπόρευμα φεύγει σε χρόνο ρεκόρ! Όσοι πουλάνε την γκαρνταρόμπα τους το κάνουν συνήθως γιατί βαρέθηκαν συγκεκριμένα κομμάτια, πήραν κιλά ή απλά μετάνιωσαν για την αγορά» μου εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα ιδιοκτήτρια μιας τέτοιας μπουτίκ, σε πολύ καλή συνοικία των Βρυξελλών για να προσθέσει ότι
«μπορείτε να βρείτε στη μισή τιμή ρούχα φορεμένα ακόμη και μία φορά από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη τους, άλλωστε, υπάρχουν μάρκες που δεν υφίστανται πια και μόνο μεταχειρισμένα κομμάτια της κολεξιόν μπορεί να αποκτήσει κάποιος ενδιαφερόμενος». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κέιτ Μίντλετον, δούκισσας τους Κέμπριτζ, και μελλοντικής βασίλισσας της Αγγλίας, που εμφανίστηκε πρόσφατα στην National Portrait Gallery,(που φιλοξενούσε έκθεση του Lucian Freud) με σύνολο …από δεύτερο χέρι. Το πολύ κομψό γκρι φόρεμα είχε αγορασθεί από μια μικρή vintage μπουτίκ στο Berkshire κι ήταν προϊόν μιας μάρκας (Jesiré) που δεν κυκλοφορεί πλέον. Κατά τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, η έχουσα τη δυνατότητα να διαθέσει αστρονομικά ποσά για την εμφάνισή της Κέιτ Μίντλετον είναι οπαδός του concept “chic but cheap finds”, το οποίο εφαρμόζει συχνά-πυκνά.
Σε μπουτίκ με ρούχα από δεύτερο χέρι βρήκα το business παντελόνι, με την τέλεια εφαρμογή, που αναζητούσα καιρό: Παντελόνι Chloe, κόστους περίπου 90 ευρώ, στο 1/3 δηλαδή της κανονικής τιμής.
Οι εσωτερικές ετικέτες είναι καλές ενδείξεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση του ρούχου. Εδώ, όπως, διαπιστώνετε, είναι σχεδόν ανέπαφες.
Μία φούστα Sonia Rykiel με σχεδιαστική ιδιαιτερότητα το μεγάλο πλεκτό λουλούδι αποτελεί το δεύτερο απόκτημά μου κατά το δόγμα της Kate Middleton "chic but cheap"!
Μια πολύ καλοδιατηρημένη ετικέτα που φανερώνει ελάχιστη από την προηγούμενη ιδιοκτήτρια.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον. Διευθύνσεις υπάρχουν;

madame De Kourelle είπε...

Αυτή τη στιγμή γνωρίζω μόνο σχετικές διευθύνσεις στις Βρυξέλλες. Ενα πολύ μεγάλο κατάστημα με ξεχωριστά τμήματα για άνδρες και γυναίκες είναι το "Les Enfants d'Edouard"
Avenue Louise 175 - 1050 Bruxelles
Tél : +322 640 24 48