“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

15 Οκτ 2010

O Stefano κι εγώ

Γενικά προσπαθώ να αποφεύγω να περιαυτολογώ και να κομπάζω, ασχέτως αν υπάρχει λόγος ή όχι, καθώς θεωρώ την διακριτικότητα σημαντικό προσόν για έναν άντρα. Αυτή την φορά δεν μπορώ να αντισταθώ όμως να περηφανευτώ για την δικαίωση μιας επιλογής μου που είχε υποστεί έντονη κριτική. Πριν από περίπου δέκα χρόνια είχα αποκτήσει το δαχτυλίδι της φωτογραφίας (22άρι με σφραγιδόλιθο, τύπου chevalier) και από τότε το φοράω καθημερινά. Και τι δεν έχω ακούσει. Το έχουν χαρακτηρίσει παππουδίστικο, ντεμοντέ, ότι οι άντρες δεν φοράνε δαχτυλίδια κλπ.





Η δικαίωση ήρθε πρόσφατα όταν εντελώς τυχαία παρατήρησα το δακτυλίδι στο δεξί χέρι του Stefano Gabbana. Αδυνατώ να γνωρίζω αν το είχε πριν από το 1999 ή το απόκτησε μετά … Tο θέμα όμως είναι ότι από εδώ και πέρα δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογώ (ασκόπως πολλές φορές) υπέρ του αγαπημένου μου δακτυλιδιού … απλά θα αναφέρω ότι το ζήλεψε και ο Stefano.

  




10 Οκτ 2010

Οι Βέλγοι - Ann Demeulemeester & Dries Van Noten


Οι σχεδιαστές που έβγαλαν από την αφάνεια τη βελγική μόδα.

Ξεκίνησαν το 1986, μαζί με άλλους τέσσερις συναποφοίτους τους από τη Βασιλική Ακαδημία της Αμβέρσας, για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου. Για πρακτικούς λόγους νοίκιασαν από κοινού ένα βαν. Λίγο τα δυσπρόφερτα ονόματά τους, λίγο το γεγονός της συνύπαρξης στο βαν, ο βρετανικός τύπος δεν άργησε να τους μετονομάσει σε «Ομάδα των έξι» ή «Οι έξι της Αμβέρσας» αν και τίποτε ομαδικό δεν υπήρχε στην προσπάθειά τους. Τόσο η Demeulemeester όσο κι ο Van Noten επέλεξαν να μη μετέχουν στα μεγάλα γκρουπ της διεθνούς μόδας (Gucci, Prada κλπ)

Οι έξι της Αμβέρσας (από αριστερά και κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού): Αnn Demeulemeester, Marina Yee, Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Dirk Van Saene and Dries Van Noten

Αnn Demeulemeester – Poetic chic

΄Εχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η Ann ήταν για τον κόσμο της μόδας ‘η κοπέλα που φτιάχνει τα κοστούμια που ‘πέφτουν’ ωραία’. Σήμερα στις ΗΠΑ έχουν μάθει να προφέρουν σωστά το όνομά της, ήτοι Ντεμέ-ουλμέστερ. Ήταν η αμερικανική Vogue άλλωστε που στα πρώτα της βήματα την είχε αποκαλέσει ‘καινούριο Αρμάνι’.



Η Demeulemeester λατρεύει το μαύρο σε όλους του τόνους του, καθώς το θεωρεί «μυστηριώδες βαθύ και ποιητικό». Το μαύρο και το λευκό είναι ιδανικά, κατά τη σχεδιάστρια, για την ανάδειξη της φόρμας, ενώ το χρώμα χρησιμοποιείται από εκείνη όπως άλλοι χρησιμοποιούν τα αξεσουάρ.H Demeulemeester ενσωματώνει punk και gothic χαρακτηριστικά στις δημιουργίες της κι ίσως γι’αυτό κάποιοι κάνουν λόγο για poetic chic. Oσον αφορά τα λογότυπα, αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας καθώς «θέλει να βλέπει ανθρώπους κι όχι ετικέτες».

Ann Demeulemeester

Η Demeulemeester είναι παντρεμένη με το φωτογράφο μόδας και νυν καλλιτεχνικό διευθυντή του Οίκου της Patrick Robyn κι έχει ένα γιο, το Victor. Παραμένει στην πατρίδα της έχοντας την έδρα της στην Αμβέρσα στο μοναδικό κτήριο της πόλης που έχει σχεδιαστεί από τον Le Corbusier.


Dries Van Noten- Ο εγκεφαλικός

Οι New York Times τον χαρακτήρισαν το 2005 ως έναν από τους πιο εγκεφαλικούς σχεδιαστές. Το 2008 έλαβε το διεθνές βραβείο της ΄Ενωσης των Αμερικανών Σχεδιαστών Μόδας. Την ίδια χρονιά έντυσε την Cate Blanchett για την τελετή απονομής των Όσκαρ. Ο Dries Van Noten (Nτρις βαν Νότεν), τρίτη γενιά οικογένειας ραφτών, είναι ταγμένος στο prêt-a-porter: “Iσως είμαι λίγο απλοϊκός αλλά δε με ενδιαφέρουν τα ρούχα που δεν μπορούν να πωλούνται στα καταστήματα!» είχε πει χαρακτηριστικά.

Οι δημιουργίες του χαρακτηρίζονται συχνά εκκεντρικές και είναι πλούσιες σε πολιτισμικές αναφορές . Χρησιμοποιεί τυπωμένα σχέδια (print), πολλά χρώματα, ιδιότυπα υφάσματα ενώ έχει αδυναμία στα κομμάτια με πολλές με πολλά φύλλα/στρώσεις.

Dries Van Noten

O Van Noten ζει μαζί με το συνεταίρο-σύντροφό του Patrick Vangheluwe στο τεράστιο κτήμα τους έξω από την Αμβέρσα, όπου μπορεί να επιδίδεται στο πάθος του για την κηπουρική. Α και κάτι άλλο: Ο Οίκος δεν διαφημίζεται!

8 Οκτ 2010

Brussels - Surprise!

Mπορεί να καθυστερήσαμε να αναρτήσουμε ένα style post αλλά δείτε τι σας έχουμε: Φοβερός τύπος, με καροτί μαλλί, περιδιάβαινε αμέριμνος και έμπλεος αυτοπεποίθησης στο Brussels expo, το γνωστό εκθεσιακό χώρο των Βρυξελλών.

Με το vintage 60ies - 70ies ψυχεδελικό κοστούμι του ξεχωρίζε σαν τη μύγα μες στο γάλα καθώς οι περισσότεροι συμμετέχοντες φορούσαν σκούρα κοστούμια και γραβάτες. Αν κρίνω από τη στυλιστική τόλμη του, θα πρέπει να είναι one hell of a ...gu(;)y!