Βρέθηκε στη Γαλλία για λίγες μέρες και με
ενδιαφέρον διαπίστωσε πόση σημασία δίνουν οι Γάλλοι στην καθημερινή τους
εμφάνιση. Για έναν αναγνώστη μας ο λόγος,
τα ερωτήματα του οποίου αποτέλεσαν και την αιτία της σημερινής
ανάρτησης. Ο φίλος μας έκανε αναπόφευκτες συγκρίσεις με τα αντίστοιχα ελληνικά
δεδομένα και κατέληξε σε απογοητευτικά συμπεράσματα για τον τρόπο που
αντιμετωπίζει ο Έλληνας την εμφάνισή του. Σε καλό όμως του βγήκε καθώς η
εμπειρία του αυτή στάθηκε αφορμή για να επιταχύνει τη διαδικασία βελτίωσης της
προσωπικής του γκαρνταρόμπας.
Στις ευρωπαικές πρωτεύουσες δίνονται πολλές ευκαιρίες να πάρεις ιδέες και να καλλιεργήσεις την αισθητική σου απλά με το να κάθεσαι και να παρατηρείς τους περαστικούς.
Αντιθέτως στην Αθήνα αυτές οι ευκαιρίες σπανίζουν. Πολλές φορές δεν είναι μόνο η κακογουστιά. Είναι και ο φόβος της χλεύης από τους ανίδεους. Δεν πάει πολύς καιρός που στην θέα ενός κυρίου με κόκκινο παντελόνι στο Κολωνάκι, μια παρέα, καλλιεργημένων φαινομενικά, γυναικών, απεφάνθη για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του κυρίου. Κι όμως! Αν κοιτούσαν γύρω τους στα ταξίδια τους ανά την Ευρώπη, θα διαπίστωναν ότι τα κόκκινα παντελόνια έχουν καθιερωθεί στην ανδρική σπορ εμφάνιση.
Στη χώρα μας, δυστυχώς, ελάχιστες ευκαιρίες μας δίνονται να μάθουμε μέσα από την παρατήρηση καθώς τα … κυκλοφορούντα «πρότυπα» είτε είναι τυποποιημένα είτε κινούμενα σύνολα κακογουστιάς και ενδυματολογικής άγνοιας.
Τι γίνεται όμως αν θέλεις να βγεις εκτός κτηρίου και είναι καλοκαίρι; Βλέπουμε τώρα τελευταία αρκετούς να κυκλοφορούν μόνο με πουκάμισο και γραβάτα. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα κενό σε αυτή την εμφάνιση. Εκτιμώ ότι η γραβάτα συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη σακακιού. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση ανυπόφορης ζέστης έχετε δύο επιλογές: Είτε βγάζετε το σακάκι αλλά το κρατάτε στα χέρια είτε βγάζετε τη γραβάτα και την αφήνετε μαζί με το σακάκι στο γραφείο. Η γραβάτα οφείλει να συνυπάρχει μαζί με το σακάκι. Αυτόνομη παρουσία της δεν έχει νόημα. Εκτός βέβαια αν … περνάς τόσο χάλια όσο ο Michael Douglas στο Falling Down!
Μιλώντας για ζέστη φτάνουμε στο δεύτερο
ερώτημα. Φοράμε πανωφόρι το καλοκαίρι; Κι αν όχι, πού βάζουμε τα προσωπικά μας
αντικείμενα;
O Agnielli με την Jackie σε καλοκαιρινές διακοπές. Μάλλον δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα που αναφερόμαστε καθόσον κάποιοι άλλοι θα κουβαλάνε τα πράγματά του.
Μιλώντας για τις μη επαγγελματικές εξόδους, θα έλεγα ότι, όσο και να αναβαθμίζει την εμφάνισή μας, ένα σακάκι πολύ δύσκολα γίνεται ανεκτό σε συνθήκες καύσωνα ιδίως στην Αθήνα. Στο νησί, ένα λινό σακάκι φοριέται άνετα αλλά στους 40 βαθμούς της Αθήνας … χμμμ … δύσκολα.
Πού βάζουμε λοιπόν τα προσωπικά μας αντικείμενα; Όπου μπορεί ο καθένας αλλά, προς Θεού, όχι σε … ‘μπανάνες’ και τσαντάκια των 80ς. Μειώστε τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα στις εξόδους σας, βάλτε τα ακόμη και σε σακούλες αλλά προς θεού όχι σε τσαντάκια!
4 σχόλια:
Επομένως και το καλοκαίρι πάμε με το σακάκι στο γραφείο αλλά χάριν ευκολίας μπορούμε να το βγάλουμε αν δε συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρατε, σωστά;
Και μία ερώτηση παντός καιρού. Σε βραδινή έξοδο (από τη γιορτή ενός φίλου στο σπίτι του μέχρι ένα γάμο) πότε βγαίνει το σακάκι; Υπάρχει διαφοροποίηση αν φοράμε ένα σπορ σακάκι ή κοστούμι;
Σωστά. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να κυκλοφορούμε εντός των γραφείων χωρίς το σακάκι. Βέβαια, ακόμα καλύτερα, στην περίπτωση των για three piece suits, θα μπορούσε κάποιος να βγάλει το σακάκι και να κυκλοφορεί με το γιλέκο εντός των γραφείων. Ίσως αυτός να είναι ο μόνος πρακτικός λόγος ύπαρξης του γιλέκου στις μέρες μας.
Όσον αφορά για το πότε βγαίνει το σακάκι σε βραδινή έξοδο, θα έλεγα μόνο όταν γίνει εντελώς, μα εντελώς, αφόρητο, πάντα λόγω ζέστης.
Όταν βγάζουμε το σακάκι κοστουμιού υπάρχει κάτι εμφανώς ατελές στην εμφάνισή μας, ενώ το σπορ σακάκι, αν το φοράμε για παράδειγμα με jean ή chino, μπορεί να βγει χωρίς να δημιουργεί μεγάλο κενό.
Είδα σήμερα κάποιες φωτογραφίες από ένα γάμο που ήταν κουμπάρα μια φίλη και θυμήθηκα τις σχετικές αναρτήσεις σας. Ο γαμπρός ήταν σκέτη απογοήτευση. Δε φορούσε σακάκι, αλλά φορούσε γραβάτα με το πάνω κουμπί του πουκαμίσου ανοιχτό. Για το παπούτσι δε θα κάνω σχόλιο, ακόμα χειρότερο.
Αλήθεια λουστρίνι παπούτσι σε άντρα, που έχω δει να φοριέται πολλές φορές σε γάμους, έχει άλλη χρήση;
Είναι αλήθεια ότι στους γάμους το πράγμα ξεφεύγει. Το να φοράει όμως κάποιος γραβάτα χωρίς σακάκι ... είναι σα να φοράς μπέρτα και να μην είσαι ο σούπερμαν.
Όσον αφορά το λουστρίνι φοριέται μόνο σε επίσημες περιπτώσεις, με σμόκιν ή black tie. Πολύ περιορισμένες επιλογές.
Δημοσίευση σχολίου