“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

3 Μαρ 2010

Μαύρο κοστούμι: Ευχαριστώ, δεν θα πάρω!

Είναι εντυπωσιακή η απουσία χρώματος στο ντύσιμο του Έλληνα. Στις Βρυξέλλες, για παράδειγμα (πόλη που υποτιμητικά αποκαλείται ‘χωριό’ από τους - και καλά! - κοσμοπολίτες συμπατριώτες μας) βλέπεις παντελόνια σε κόκκινες, κίτρινες, πράσινες αποχρώσεις, χρωματιστές κάλτσες, τουΐντ με διάφορα χρώματα στην ύφανσή τους κλπ. Ο αντίλογος προβλέψιμος: Λόγω της μουντάδας του καιρού βάζουν χρώμα στα ρούχα τους για να τους φτιάξει η διάθεση, ενώ εμείς που ζούμε στην καλύτερη χώρα του κόσμου (αν και τελευταίως δεν πολυακούγεται, if you know what I mean) και που φυσικά έχουμε το καλύτερο κλίμα της υφηλίου μπορούμε να ντυνόμαστε μες τα μαύρα από την κορυφή ως τα νύχια. Eάν θυμάμαι καλά, πριν καν'να δυο χρόνια η συγγραφέας ξένου τουριστικού οδηγού για την Ελλάδα είχε εντυπωσιαστεί από την κυριαρχία του μαύρου στην αμφίεση των Ελλήνων. Της είχε φανεί ότι ... πενθούσαμε συλλογικά για κάτι.

Ειδικότερα στα κουστούμια … μισώ το μαύρο. Δείχνουν φτηνά και δεν κολακεύουν κανέναν. Δείτε για παράδειγμα στην φωτογραφία (πατήστε επάνω για μεγέθυνση) τους δύο άντρες που περιστοιχίζουν τον Υπουργό Εργασίας (πιθανότητα είναι οι άντρες ασφαλείας του Υπουργού, όπως φαίνεται άλλωστε και από τα παπούτσια). Χάλια!


Αλλά και ο κ. Λοβέρδος δεν είναι και πολύ καλύτερος με το μαύρο κουστούμι του. Μάλιστα είναι τέτοια η αντίθεση που δημιουργείται μεταξύ μαύρου και του κόκκινου της γραβάτας που η ματιά του παρατηρητή κολλάει σε αυτήν και δεν συνεχίζει προς το πρόσωπο του αντρός.




Αντίθετα το μπλε (navy blue) είναι σαφώς καλύτερη επιλογή για τις περισσότερες περιστάσεις ενώ το midnight blue δείχνει πιο μαύρο από μαύρο στις νυχτερινές εμφανίσεις.

στη φωτογραφία Ο Matteo Marzotto (Διευθυντής μέχρι το 2008 του οίκου μόδας Valentino και στη συνέχεια Πρόεδρος του ΕΟΤ Ιταλίας) με navy blue κοστούμι.


Ο Daniel Craig με ένα midnight blue του Tom Ford

Και μη σας ξεγελάνε οι σταρ του Χόλυγουντ οι οποίοι φοράνε μαύρα κουστούμια που δείχνουν εξαιρετικά. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι, πρώτον, ο George Clooney είναι ο … George Clooney και, δεύτερον, ότι οι φωτογραφίσεις γίνονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με ιδανικό φωτισμό.

Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως ο Tommy Lee Jones στη φωτογραφία. Είναι εμφανές ότι βαριόταν να πάει στην εκδήλωση και τον ανάγκασε η γυναίκα του. Το αποτέλεσμα ... μιλάει από μόνο του.

Επιπλέον με το μπλε κοστούμι έχουμε περισσότερες επιλογές στο χρώμα του πουκαμίσου και φυσικά ταιριάζουν τα καφέ παπούτσια (δέον να αποφεύγονται με το μαύρο κοστούμι) πολλαπλασιάζοντας έτσι τους πιθανούς συνδυασμούς.
Τώρα αν κάποιος επιμένει, μαύρο μόνο μετά τη δύση του ηλίου, σε νυχτερινή έξοδο και ποτέ σε επαγγελματική δραστηριότητα.

4 σχόλια:

panos srpk είπε...

Awesome! Πολυ καλο αρθρο! Προσωπικα ενας λογος που δεν φοραω ποτε κουστουμι [εστω για τις 3-4 φορες του χρονου που επιβαλλεται], ειναι επειδη δεν αντεχω τη μονοτονια μαυρο-ασπρο.

chic in greek είπε...

Ευχαριστώ. Πάντως υπάρχουν φοβερά υφάσματα για κουστούμια. Γκρι prince of wales check με ροζ ή μπλε γραμμές, pinstripe με μοβ ρίγα κ.α. Στην Ελλάδα βέβαια τα καταστήματα φέρνουν συντηρητικά χρώματα λόγω εμπορικότητας. Σε επόμενο post θα αναφερθούμε αναλυτικότερα.

panos srpk είπε...

Αναφορικα με το ροζ [επειδη το αναφερες], πιστευω οτι εχει υπερεκτημιθει. Ξαφνικα μπηκε στη μοδα και το φορεσαν ολοι. Και οχι δε θα ξαναφορεσω ροζ. Προτιμαω πιο φυσικα χρωματα σε πρωτοτυπους συνδιασμους

chic in greek είπε...

Στο αντρικό ντύσιμο η μόδα έχει ελάχιστη βαρύτητα. Οι ροζ αποχρώσεις κυρίως σε γκρί υφάσματα υπάρχουν από παλιά. Προς επίρρωση των παραπάνω, παραθέτω κατάλογο με υφάσματα μιας εκ των κλασικών εταιριών υφασμάτων, της Holland & Sherry που τροφοδοτεί τη Savile Row (μη σε ξεγελάει ότι ο κατάλογος γράφει Autum/Winter 2009. Κάθε χρόνο τον ίδιο βγάζουν)http://www.hollandandsherry.com/apparel/international/AW2009english.pdf