“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

8 Μαρ 2010

Η CHANEL 2.55 και η κλασσική CHANEL (classic flap)

Πριν από πολλά χρόνια, θεωρούσα ότι οι τσάντες CHANEL, στην κλασική τους ιδίως εκδοχή, αφορούσαν τις ώριμες ηλικίες. Με την πάροδο των ετών, όμως, η αφελής μου εντύπωση καταρρίφθηκε από τις πλείστες όσες χολιγουντιανές ενζενί , που έχουν κατά καιρούς φωτογραφηθεί κρατώντας τσάντες CHANEL όλων των μεγεθών και τύπων. Η ίδια CHANEL, που συνοδεύει το κυριακάτικο ταγιέρ της μαμάς μας ή της καλοστεκούμενης κυρίας των βορείων προαστίων, κρατιέται κι από την απανταχού γκλάμορους πιτσιρικαρία με τζιν, σορτς ακόμη και αθλητικά παπούτσια.
Η CHANEL μπορεί με την ίδια ευκολία να είναι ‘κυριλέ’, ρομαντική, ροκ, σπορτίβ… Και μόνο για το λόγο αυτό η επένδυση σε μία CHANEL αποσβένει τα λεφτά της! Την έχετε μία ζωή και την κληρονομούν και τα παιδιά σας…

Mία από τις αδελφές Όλσεν (ποιά ακριβώς, θα σας γελάσω!)







CHANEL 2.55

Η πλέον διάσημη τσάντα του οίκου είναι η CHANEL 2.55, η οποία δημιουργήθηκε το 1955 επί Coco Chanel. Η μεγάλη κυρία της μόδας είχε περάσει τα παιδικά της χρόνια σε ορφανοτροφείο καλογραιών και η έμπνευση της 2.55 στηρίζεται σε μεγάλο μέρος στα βιώματα που απέκτησε εκείνη την περίοδο…

Κύρια χαρακτηριστικά της αυθεντικής εκδοχής είναι:
- Το τετράγωνο κούμπωμα (γνωστό διεθνώς ως mademoiselle lock). (Το όνομα Chanel απουσιάζει από το κούμπωμα. Προστέθηκε κατά την επανέκδοσή της, βλ.παρακάτω)
- Η διπλή μεταλλική αλυσίδα (εμπνευσμένη από τις αλυσίδες με κλειδιά, που κρέμονταν από τις ζώνες των παιδαγωγών στο ορφανοτροφείο)
- Η εσωτερική επένδυση, που έφερε το χρώμα της στολής του ορφανοτροφείου
- Η εσωτερική θήκη με φερμουάρ που βρίσκεται στο καπάκι της τσάντας
- Η εξωτερική τσέπη στο πίσω μέρος της τσάντας

Αυθεντική 2.55 δια χειρός Coco Chanel


2.55: Το τσεπάκι στο πίσω μέρος της τσάντας

Με το πέρασμα του χρόνου υπήρξαν διάφορες παραλλαγές του βασικού σχεδίου, πχ ανάμεσα στους κρίκους της αλυσίδας πλέχτηκε ένα δερμάτινο λουρί, η διπλή αλυσίδα έγινε μονή, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα δέρματα και υφάσματα…

CC LOGO και η classic flap


Η πιο συνηθισμένη εκδοχή της τσάντας είναι εκείνη που φέρει, αντί της τετράγωνης κλειδαριάς, το διαπλεκόμενο CC log. Αν και θεωρείται δημιούργημα της ιδρύτριας του οίκου (που παρέμενε σε αχρησία επί χρόνια), ήταν ο Καρλ Λάνγκερφελντ που το επέβαλε στις τσάντες μετά από την ανάληψη της θέσης του αρχισχεδιαστή του οίκου το 1983.
Aυτή τη CHANEL, με το logo CC στο κούμπωμα, το δερμάτινο λουρί που περιπλέκεται με την αλυσίδα, και τις καμπύλες γραμμές στο καπάκι της τσάντας, θα τη βρείτε ως classic flap στoυς αγγλόφωνους ιστότοπους μόδας. Κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη XL (or Maxi), Jumbo, Medium, Mini κλπ.



Η επανέκδοση της 2.55 το 2005

Το 2005, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της 2.55, ο Καρλ Λάγκερφελντ κυκλοφόρησε ξανά τη θρυλική τσάντα του 1955. Είναι η λεγόμενη –αγγλιστί- 2.55 Reissue. H Reissue του 2005, κυκλοφόρησε σε τρία χρώματα (μαύρο/χρυσό κούμπωμα-αλυσίδα, γκρι/ασημένιο κούμπωμα-αλυσίδα και λευκή/ασημένιο κούμπωμα-αλυσίδα) και πέντε μεγέθη (γνωστά και ως 224, 225, 226, 227 και 228).
Αν και κανονικά με τον όρο 2.55 Reissue θα έπρεπε να αναφερόμαστε μόνο στην τσάντα του 2005, έχει επικρατήσει ο όρος για όλες τις τσάντες που μοιάζουν με την αυθεντική του 2005 αλλά κι όσες μοιάζουν με την 2.55 αλλά έχουν το διαπλεκόμενο logo CC στο κούμπωμα. Τουρλουμπούκι, if I may say…
Η επανέκδοση του 2005 (2.55 Reissue) σε τρία από τα πέντε μεγέθη της

Τα … υβρίδια!

Κατά καιρούς ο οίκος κυκλοφόρησε διάφορες εκδοχές της 2.55. Ο συνδυασμός στοιχείων της 2.55 και της classic flap κατέληξε σε κάποια υβριδικά μοντέλα όπως αυτό του 2007: Διαθέτει ως καινοτόμο στοιχείο την αλυσίδα Bijoux και κούμπωμα mademoiselle lock ενώ το καπάκι έχει πιο καμπύλες γραμμές.

Υβριδικό μοντέλο της 2.55

Δεν υπάρχουν σχόλια: