“Dress is a very foolish thing, and yet it is a very foolish thing not to be well dressed.”
Lord Chesterfield

ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ all time classic style!

10 Νοε 2012

Μουσείο Μόδας Αμβέρσας: Αφιέρωμα στη Madame Grès

Κέρδισε τη φήμη της χάρη σε φίνα μεταξωτά ζέρσεϊ που «ντραπάρουν» περίτεχνα απογειώνοντας τη γυναικεία σαγηνη.
 
 
 
 
 
 


 
Εμπνευσμένη από τις αρχαιοελληνικές εσθήτες δημιούργησε φορέματα που παραπέμπουν σε γλυπτά, αξιοποιώντας άλλωστε και τις σπουδές της στη γλυπτική. 


Δε δίστασε να πειραματιστεί με το μινιμαλισμό σχεδιάζοντας κολεξιόν καθημερινών ρούχων και ρούχων για την παραλία ...


....και είναι η πρώτη που συνέλαβε το ένδυμα χωρίς ραφές (seamless).


Το γυμνό δέρμα γίνεται συχνά κομμάτι του φορέματος κι αυτό είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό της μοναδικής τεχνικης της, από αυτά που έκαναν τη Μάρλεν Ντίτριχ, τη Γκρέτα Γκάρμπο, τη Δούκισσα του Ουίνδσορ ή τη Τζάκι Κένεντυ να επιδιώκουν να ντυθούν με δημιουργίες της.


Η Μadame Grès ή κατά κόσμον Germaine Émilie Krebs (1903–1993), γνωστή ως Alix Barton κι αργότερα ως "Madame Grès", ξεκίνησε τον οίκο μόδας υπό το όνομα Grès στο Παρίσι το 1942.
Ηταν η τελευταία από τους μεγάλους σχεδιαστές που υπέκυψε και έκανε prêt -a- porter. Θεωρούσε ότι το έτοιμο ρούχο για ένα σχεδιαστη ηταν εκπόρνευση. Ο οίκος μόδας  Grès γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του '80, οπότε και πωλήθηκε από την ίδια την ιδρύτριά του. Οι μέρες αίγλης είχαν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα ο οίκος ανηκει σε Ιάπωνες ενώ επιβιώνουν τα αρώματα  Grès, με την εταιρία παραγωγής τους να έχει έδρα στην Ελβετία. Η δουλειά της θρυλικης σχεδιάστριας όμως αντέχει στο χρόνο και τα διαχρονικα της σχέδια συνεχίζουν να εμπνέουν με πολλούς νέους σχεδιαστές όπως πχ ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, να πατάνε συχνά στ'αχνάρια της.

Φόρεμα της Madame Grès (δεκαετία του 30)....
...κι εδώ η α λα Γκοτιέ εκδοχη του.

 
Εκδηλο το γυναικείο ενδιαφέρον για τις σοφιστικέ, θηλυκές δημιουργίες της Μadame Grès
στην αναδρομικη έκθεση που οργάνωσε για την εμπνευσμένη Γαλλίδα το Μουσείο Μόδας της Αμβέρσας μαζί με  επιλεκτικές δημιουργίες σύγχρονων σχεδιαστών, που εμπνεύσθηκαν από εκείνην.